KREWETKOWE DIM SUM
Dim sum to chińskie określenie na przeróżne przekąski spożywane do herbaty. Najczęściej jest ono jednak stosowane w kontekście niewielkich pierożków idealnych na jeden kęs. Dim sum to świetna propozycja na wytrawną przystawkę, którą można zaserwować gościom zamiast ciasta i cukierków. Sprawdź nasz przepis na orientalne pierożki z farszem z białych krewetek!
ORIENTALNA PRZEKĄSKA Z KREWETKAMI
Krewetki białe według przepisu firmy Abramczyk świetnie sprawdzą się jako farsz do pierożków dim sum. Wystarczy wymieszać je ze świeżymi warzywami, ostrą papryczką chilli i aromatycznym sosem ostrygowym. Dodatek soku z limonki pozwoli przełamać słoność farszu i doda mu ciekawego, kwaskowatego finiszu. Ciasto na pierożki dim sum z krewetkami białymi według naszego przepisu wyrabia się jedynie przy użyciu mąki, skrobi ziemniaczanej i ciepłej wody. Gotowe sakiewki najlepiej ugotować na parze przy pomocy parowaru. Jeśli jednak nie posiadasz tego urządzenia, wystarczy, że sięgniesz po durszlak i garnek z pokrywką! Przy pomocy tego triku pierożki dim sum z białymi krewetkami będą smakowały równie apetycznie, jak te z parowaru!
SKŁADNIKI
- 250g krewetek 100-200 marki Abramczyk
- ½ drobno posiekanej czerwonej paprykiu
- ½ drobno posiekanej żółtej papryki
- 1 mała marchewka starta na drobnej tarce
- ½ drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 posiekany pęczek kolendry
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- ¼ drobniutko posiekanej papryczki chilli
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 200 g maki pszennej (500)
- 150 ml gorącej wody
- Sól himalajska
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
- Krewetki rozmrażamy, oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Krewetki przekrawamy na pól.
- Wrzucamy je do mniski razem z wszystkimi składnikami na farsz i dokładnie mieszamy.
- Mieszamy mąkę z wodą, solą i skrobią, wodę dolewamy stopniowo,
ciasto wyrabiamy około 10 minut tak by ciasto miało gładką jednolitą konsystencję. - Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i za pomocą dużej, okrągłej
szklanki lub miseczki wycinamy małe placki (ok. 7-9 cm średnicy). - Na każdym placuszku na środku układamy odrobinę farszu i zaklejamy górę formując małe sakiewki.
- Pierożki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze, jeśli jest
bambusowe warto je posmarować olejem, aby uniknąć przywarcia pierożków do naczynia. - Gotujemy pod przykryciem ok. 8-10 minut.
- Serwujemy na ciepło posypane świeżą kolendrą z sosem sojowym.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)