KULKI Z DORSZA PO TAJSKU
5/5
SKŁADNIKI
- 500 g dorsza czarnego marki Abramczyk
- 1 posiekana papryczka chilli
- 1 limonka
- 3 posiekane cebulki dymki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- Olej kokosowy do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Dorsza rozmrażamy, płuczemy pod bieżąca wodą i osuszamy.
- Następnie kroimy na kawałki.
- Wyparzamy limonkę we wrzątku, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
- W blenderze łączymy ze sobą: papryczkę, cebulkę, skórkę.
- Blendujemy na gładka masę, dodajemy kawałki dorsza, doprawiamy sola i pieprzem i blendujemy do uzyskania jednolitej pasty.
- Z powstałej masy formujemy, jednakowej wielkości małe kuleczki, na patelni rozgrzewamy olej.
- Smażymy kulki na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu obracając, aż staną się lekko złociste.
- Usmażone kulki wkładamy do ciepłego piekarnika.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)