LIMONKOWA ZAPIEKANKA Z SANDACZEM I WARZYWAMI
5/5
SKŁADNIKI
- 2 opakowania filetów z sandacza marki Abramczyk
- 300 ml śmietanki (30%)
- 1 pokrojony w plasterki por
- 50 g masła
- 1 drobno posiekana cebulka
- 5 posiekanych łyżek natki pietruszki
- otarta skórka z limonki
- 100 g sera Grana Padano startego na tarce
- 0,5 kg obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE
- Sandacza rozmrażamy, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
- Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem.
- Podgrzewamy 100 ml śmietanki i wraz z jajkiem i 30g masła dodajemy do ziemniaków.
- Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Na sporej patelni podgrzewamy pozostałe masło, podsmażamy cebulkę, czosnek i otartą skórkę z limonki.
- Następnie dodajemy pokrojonego sandacza, pora i zalewamy śmietanką – chwilkę podgrzewamy.
- Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy natkę.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
- Na dnie układamy masę z rybą.
- Następnie na rybie puree ziemniaczane.
- Całość przysypujemy startym serem.
- Zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok. 30-40 minut.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)