ŁOSOŚ Z PIEKARNIKA W SOSIE MAŚLANO SZAFRANOWYM
SKŁADNIKI:
- 1 szt Łososia pacyficznego gorbuscha tusza Abramczyk
- ½ cytryny
- sól
- biały pieprz
- kilka gałązek koperku
SKŁADNIKI NA SOS:
- 100 g ziemniaków
- 0,06 g szafranu (ok. połowy opakowania)
- 150 ml mleka
- 40 g masła
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- 50 g brukselki
- 5 rzodkiewek
- 1 łyżka masła
- 2 garście roszponki
- sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Łososia płuczemy, osuszamy i kroimy w dzwonka. Nacieramy solą i białym pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy gałązki koperku. Rybę wstawiamy na minimum 20 minut do lodówki
2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do rondelka. Zalewamy mlekiem, dodajemy szafran (dosłownie kilka nitek bo sos będzie gorzki) i połowę masła (20 g). Gotujemy pod przykryciem do miękkości ok.20-25 minut.
3. Sos miksujemy na gładką masę, dodajemy do niego pozostałe 20 g masła i podgrzewamy. Mieszamy aż otrzymamy jednolity sos (gdyby sos był zbyt gęsty można dodać więcej mleka). Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut. Pozostawiamy kilka minut. W międzyczasie blanszujemy brukselkę przez ok. 3 minuty we wrzącej wodzie. Następnie delikatnie zdejmujemy z niej pojedyncze liście.
5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i kilka chwil przesmażamy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Solimy. Na talerzu układamy roszponkę, na którą kładziemy upieczoną rybę. Całość polewamy sosem i dekorujemy rzodkiewką i liskami brukselki. Smacznego!
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)