MINTAJ ZAPIEKANY Z ZIEMNIACZKAMI

Mintaj to świetna alternatywa dla dorsza. Jest równie pyszny i aromatyczny, a dzięki technologii stosowanej przez firmę Abramczyk zachowuje swój morski aromat po nawet rozmrożeniu. Mintaj z piekarnika przygotowany według naszego przepisu to smaczny pomysł na zdrowy, a przy tym sycący obiad. Dodatek chrupiących ziemniaków i pieczonych pomidorów idealnie podkreśla delikatną teksturę mięsa tej ryby.

Filety z mintaja według naszego przepisu przyrządzisz w niecałą godzinę. Jedyne, czego potrzebujesz, to oliwa z oliwek wysokiej jakości i odrobina przypraw! Filet z mintaja z piekarnika z pieczonymi ziemniakami to przepis idealny dla osób, które mimo braku czasu i chcą jeść zdrowo, a przy tym pożywnie. Jeśli danie zamierzasz podać dzieciom, możesz zaserwować je z domowymi frytkami. Gwarantujemy, że wtedy pieczony mintaj szybko zniknie z talerzy nawet najwybredniejszych młodych smakoszy! Możesz również wymienić ziemniaki na bataty, co wprowadzi wyjątkową nutę słodyczy do całej potrawy. Szukasz więcej pomysłów na treściwy, zdrowy obiad z filetami z mintaja? Sprawdź przepisy od firmy Abramczyk!

5/5

SKŁADNIKI

  • 500g filetów z Mintaja marki Abramczyk
  • Około 1kg ziemniaków
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Filety mintaja rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. 1-2 łyżki oliwy mieszamy z czosnkiem, sokiem z limonki i bazylią, powstałą pasta nacieramy filety.
  3. Następnie układamy na dnie żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą.
  4. Na rybie układamy pokrojone pomidorki.
  5. Całość pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  6. Rybkę serwujemy z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)