MINTAJ ZAPIEKANY Z ZIEMNIACZKAMI
Mintaj to świetna alternatywa dla dorsza. Jest równie pyszny i aromatyczny, a dzięki technologii stosowanej przez firmę Abramczyk zachowuje swój morski aromat po nawet rozmrożeniu. Mintaj z piekarnika przygotowany według naszego przepisu to smaczny pomysł na zdrowy, a przy tym sycący obiad. Dodatek chrupiących ziemniaków i pieczonych pomidorów idealnie podkreśla delikatną teksturę mięsa tej ryby.
Filety z mintaja według naszego przepisu przyrządzisz w niecałą godzinę. Jedyne, czego potrzebujesz, to oliwa z oliwek wysokiej jakości i odrobina przypraw! Filet z mintaja z piekarnika z pieczonymi ziemniakami to przepis idealny dla osób, które mimo braku czasu i chcą jeść zdrowo, a przy tym pożywnie. Jeśli danie zamierzasz podać dzieciom, możesz zaserwować je z domowymi frytkami. Gwarantujemy, że wtedy pieczony mintaj szybko zniknie z talerzy nawet najwybredniejszych młodych smakoszy! Możesz również wymienić ziemniaki na bataty, co wprowadzi wyjątkową nutę słodyczy do całej potrawy. Szukasz więcej pomysłów na treściwy, zdrowy obiad z filetami z mintaja? Sprawdź przepisy od firmy Abramczyk!
SKŁADNIKI
- 500g filetów z Mintaja marki Abramczyk
- Około 1kg ziemniaków
- 12 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- 4 łyżki soku z limonki
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Filety mintaja rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- 1-2 łyżki oliwy mieszamy z czosnkiem, sokiem z limonki i bazylią, powstałą pasta nacieramy filety.
- Następnie układamy na dnie żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą.
- Na rybie układamy pokrojone pomidorki.
- Całość pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Rybkę serwujemy z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)