MIRUNA PIECZONA Z MASŁEM ZIOŁOWYM I SAŁATKĄ Z ZIEMNIAKÓW, FASOLKI I KAPARÓW
Pieczenie ryb w piekarniku to świetna alternatywa dla ich smażenia. Mięso zachowuje swoją miękkość i kruchość bez tracenia cennych wartości odżywczych. Miruna z piekarnika według przepisu firmy Abramczyk to wyjątkowa propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest pożywna, zdrowa, a co najważniejsze – przepyszna!
PIECZONA MIRUNA WEDŁUG ABRAMCZYKA
Miruna świetnie komponuje się z różnymi sałatkami. Nasza bazuje na młodych ziemniakach, które posiadają charakterystyczną słodycz. Świetnie komponują się z chrupiącą, a jednocześnie kremową fasolką szparagową. Smak fileta z ryby miruny według naszego przepisu podkreślają kapary. Ich ostrość przełamuje słodycz i delikatność pozostałych warzyw. Co do przypraw, nie brakuje tutaj charakterystycznych dla polskiej kuchni dodatków. Musztarda – najlepiej sarepska – i miód pszczeli tworzą wyjątkową, ostro-słodką kompozycję. Za subtelną kwaskowatość odpowiada natomiast ocet. W zależności od tego, na jaki się zdecydujesz – owocowy lub balsamiczny – miruna pieczona nabierze zupełnie innego aromatu. Danie można wykończyć świeżym, drobno posiekanym koperkiem. Pyszna miruna na obiad gotowa!
SKŁADNIKI
- superfilet z Miruny
- 2 łyżki masła
- skórka otarta z cytryny
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżka natki pietruszki
- ok. 250 g młodych (malutkich!) ziemniaków
- 150 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
- kapary
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (może być owocowy)
- ½ łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Filety osusz ręcznikiem papierowym.
- Miękkie masło połącz ze skórką cytrynową i rozmarynem.
- Opcjonalnie zawiń w folię spożywczą i wstaw na minimum kwadrans do lodówki/zamrażalnika.
- Rybę przypraw, ułóż na patelni lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu połóż porcje masła, piecz ok. 10 minut w temp. 180 o C.
- Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w mundurkach, przepołów.
- Fasolkę oczyść, pokrój, ugotuj ‘al dente’. Dodaj kapary ze słoika.
- Jeszcze ciepłe ziemniaki połącz z pozostałymi warzywami i koperkiem.
- Przygotuj dressing – wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą, miodem i musztardą. Przypraw do smaku.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)