MIRUNA W AROMATYCZNYM SOSIE GRZYBOWYM

5/5

SKŁADNIKI:

  • 3 filety miruny patagońskiej Abramczyk
  • 100 g brązowych pieczarek
  • 30 g suszonych grzybów
  • 300 g śmietany 18% 
  • 2 łyżki masla
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Suszone grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy 1 kubkiem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na min. 6 godzin. Namoczone grzyby siekamy.

2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Następnie pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy kolejne 2 minuty.

3. Na patelnię przekładamy namoczone grzyby wraz z zalewą, w której się moczyły oraz śmietanę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4. Mirunę rozmrażamy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach. Upieczoną rybę przekładamy na talerze i polewamy sosem. Podajemy z natką pietruszki.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)