MIRUNA W AROMATYCZNYM SOSIE GRZYBOWYM
SKŁADNIKI:
- 3 filety miruny patagońskiej Abramczyk
- 100 g brązowych pieczarek
- 30 g suszonych grzybów
- 300 g śmietany 18%
- 2 łyżki masla
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Suszone grzyby przekładamy do miseczki i zalewamy 1 kubkiem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na min. 6 godzin. Namoczone grzyby siekamy.
2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Następnie pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy kolejne 2 minuty.
3. Na patelnię przekładamy namoczone grzyby wraz z zalewą, w której się moczyły oraz śmietanę. Całość gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Mirunę rozmrażamy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach. Upieczoną rybę przekładamy na talerze i polewamy sosem. Podajemy z natką pietruszki.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)