MIRUNA W SOSIE BERNEŃSKIM

5/5

SKŁADNIKI

  • 300g Miruny
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 2 żółtka jajka
  • 70g masła
  • 1 łyżka oleju
  • posiekana garść szczypioru
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. W rondelku bardzo drobno posiekaną szalotkę zalej octem, gotuj, aż połowa płynu odparuje.
  2. Ostudź.
  3. Szalotkę połącz z żółtkami, ubijaj trzepaczką, aż uzyskasz puszystą masę (możesz użyć miksera).
  4. Rozpuść masło.
  5. Następnie wolnym strumieniem wlewaj rozpuszczone masło do masy jajecznej.
  6. Sos dopraw do smaku.
  7. Rybę przypraw solą i pieprzem.
  8. Usmaż na lekko złoty kolor na mieszance łyżki masła i oleju.
  9. Ciepłą rybę polej wcześniej przygotowanym sosem.
  10. Posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)