MORSZCZUK OTULONY SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM
SKŁADNIKI:
- 3 sztuki kostki z morszczuka Abramczyk
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki sezamy
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Rybę rozmrażamy i osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Na patelnię przekładamy mrożony szpinak i podgrzewamy do momentu jego rozmrożenia.
2. Do szpinaku dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy przez 4 minuty, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
3. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na 3 prostokąty. Na połowę każdego przekładamy szpinak. Rozprowadzamy go równo, zostawiając kilka centymetrów wolnych boków. Rybę układamy na środku rozłożonego szpinaku.
4. Rybę nakrywamy ciastem. Boki dociskamy widelcem, a całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 30 minut w 200 stopniach.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)