MORSZCZUK POD SOSEM POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM
SKŁADNIKI:
- 1 morszczuk australijski Abramczyk
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1⁄4 łyżeczki chili
- 1 mały kawałek imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1⁄4 cebuli
- 1⁄4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Sól i pieprz do smaku
- Do podania: ryż jaśminowy, kolendra, orzechy ziemne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Rybę kroimy na 4 mniejsze kawałki ostrym nożem. Na patelni mocno rozgrzewamy olej rzepakowy. Rybę smażymy z dwóch stron na złoty kolor, zaczynając od strony ze skórą.
2. Na drugą patelnię wlewamy olej sezamowy. Lekko podgrzewamy, a następnie dodajemy chili, drobno pokrojony czosnek i cebulę oraz starty na tarce imbir. Podsmażamy przez 1 minutę.
3. Następnie na patelnię przekładamy kurkumę, paprykę słodką i miód. Całość ostrożnie zalewamy sokiem z pomarańczy. Gotujemy przez 3 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy ponownie przez 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
4. Rybę polewamy sosem i podgrzewamy z nim przez 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym, kolendrą i orzechami ziemnymi.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)