PIKANTNA SAŁATKA Z GOTOWANYMI KALMARAMI
Kalmary powoli zyskują na popularności w Polsce. Wiele osób nie wie jednak, jak je wykorzystać w codziennych posiłkach. Jeśli chcesz spróbować kalmarów, nasz przepis na pikantną sałatkę to coś dla Ciebie! Świetnie sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do innych potraw. Kalmary gotowane według naszego przepisu są idealnie soczyste i jędrne. Chrupiąca sałata i słodka kukurydza dodają całemu daniu wyjątkowej orzeźwiającej nuty. Możesz dostosować pikantność sałatki do swoich upodobań. Jeśli sałatka z kalmarami gotowanymi z przepisu Abramczyk wydaje Ci się za ostra, możesz usunąć z papryczek pestki lub wymienić ją na inny gatunek, np. zwykłą czerwoną. Poznaj nowe smaki świata z naszymi mrożonkami!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mrożonego dorsza marki ABRAMCZYK
- 1 jajko
- Pół szklanki zimnego piwa
- 1 szklanka mąki pszennej
- Cytrynka
- 1 opakowanie mrożonych frytek
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Papryczki drobno posiekać (jeśli zostawimy pestki sos będzie znacznie pikantniejszy) i wrzucić do słoiczka.
- Dodać oliwę i sok z limonki.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Słoik zakręcić i intensywnie nim potrząsać, tak by wszystkie składniki się wymieszały.
- Kalmary umyć w gorącej wodzie i dobrze odcedzić.
- Wsypać do wrzątku, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 2-4 minuty, a następnie odsączyć.
- W salaterkach ułożyć sałatę, wymieszać z kukurydzą, porem i ogórkiem.
- Na górę wyłożyć kalmary.
- Polać przygotowanym sosem. Sałatkę z kalmarami gotowanymi według przepisu od firmy Abramczyk możesz podać z dodatkiem pieczywa ziołowego lub grzanek.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)