POLĘDWICA Z MINTAJA OTULONA SOSEM CURRY

Kuchnia indyjska obfituje w różne przyprawy korzenne i pikantne nuty smakowe. Świetnie komponują się one z delikatnym mięsem ryb, dlatego tego połączenia nie brakuje w codziennym menu wielu Hindusów. Firma Abramczyk proponuje natomiast ciekawy pomysł na orientalny obiad w stylu indyjskim – czyli polędwicę z mintaja w aksamitnym sosie curry. Bazuje on na słodkim mleczku kokosowym i ostrej czerwonej paście zawierającej ok. 21% papryczki chilli. Pikantność przełamuje jednak orzeźwiający smak liści limonki kaffir. Tak przygotowaną polędwicę z mintaja w sosie można serwować zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem ryżu, soczewicy lub tradycyjnych gotowanych ziemniaków. Czerwona pasta curry jest dla Ciebie za ostra? Możesz ją zamienić wariantem zielonym lub żółtym. Wówczas sos otulający polędwicę z mintaja będzie mniej pikantny, jednak dalej tak samo aromatyczny!

5/5

SKŁADNIKI:

  • 3 polędwice z Mintaja ABRAMCZYK
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 liście limonki kaffir
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • 5 sztuk mini kolb kukurydzy lub garść zielonego groszku 
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Na patelni roztapiamy olej kokosowy. Kładziemy polędwicę z mintaja i podsmażamy z każdej strony przez 4-5 min.

2. Gdy ryba lekko zmięknie dzielimy ją na pół. Wlewamy do niej mleczko kokosowe.

3. Następnie dodajemy czerwoną pastę curry, liście limonki kaffir i paprykę słodką. Całość podgrzewamy przez 5 min. Co jakiś czas ostrożnie mieszamy, aby składniki sosu połączyły się, a gotowa mieszanka pokryła smażoną polędwicę z mintaja.

4. Na patelnię wrzucamy pokrojone mini kolby kukurydzy lub groszek. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 min. Rybę podajemy ze szczypiorem i sezamem. Smacznego!

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)