RISOTTO Z KREWETKAMI I SZAFRANEM
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 3 łyżki masła
- 350 g ryżu do risotto arborio
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 800 ml bulionu warzywnego, gorącego
- 1 szczypta szafranu
- 400 g krewetek dużych białych Abramczyk (jedno opakowanie)
- 100 g tartego sera parmezan
- 200 g świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule. Gdy cebula się lekko zeszkli wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut) aż ryż się zrobi szklisty.
2. Wszystko podlewamy białym winem, dodajemy szafran i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając.
3. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion. Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję. Gotujemy.
4. Gdy wlejemy ostatnią porcję bulionu dodajemy rozmrożone i oczyszczone krewetki oraz umyty i osuszony szpinak. Gotujemy kolejne 5 minutach. Risotto powinno gotować się ok. 15-18 minut.
5. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy masło oraz pokruszony/starty ser i dokładnie mieszamy.
6. Podgrzewamy kilka minut od czasu do czasu mieszając aż ser i masło się rozpuści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)