SANDACZ PO LWOWSKU
Sandacz to jedna z najszlachetniejszych ryb, która żyje w polskich wodach. W wydaniu lwowskim nabiera wyjątkowej pikanterii, świetnie kontrastującej z delikatnym mięsem. Odpowiada za to dodatek tartego chrzanu i świeżo mielonego pieprzu. Sandacz pieczony po lwowsku zachowuje również idealny balans między maślaną konsystencją i lekkością. Odpowiadają za niego sok z cytryny oraz aromatyczna, zielona bazylia. Sandacz z piekarnika po lwowsku to świetna alternatywa dla wigilijnego karpia. Gwarantujemy, że chrupiący sandacz z piekarnika według przepisu od Abramczyk z pewnością zasmakuje każdemu domownikowi – i to nie tylko w święta. Jako że ryba ta jest niezwykle lekka i delikatna, świetnie sprawdzi się jako obiad na letnie dni, w które chętniej sięgamy po lekkie potrawy. Spróbuj naszego przepisu!
SKŁADNIKI
- 500 g filetów z sandacza marki ABRAMCZYK
- ¼ szklanki tartego chrzanu
- 2 posiekane cebule
- 2 cytryny
- masło
- łyżka soku z cytryny
- łyżka posiekanej świeżej bazyliI
- Szczypta goździków
- Sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Filety myjemy i osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Nacieramy solą i bazylią.
- Zostawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny w lodówce.
- Cytryny szorujemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy na cienkie plasterki.
- Naczynie żaroodporne smarujemy grubą warstwą masła.
- W naczyniu układamy filety z sandacza.
- Posypujemy chrzanem, cebulką, przyprawiamy pieprzem przykrywamy plasterkami cytryny, oraz cienkimi płatkami masła.
- Naczynie przykrywamy i pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180° C piekarniku.
- Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)