STEK Z TUŃCZYKA W SOSIE TERIYAKI
Stek z tuńczyka to świetna alternatywa dla tego wołowego. Jest równie soczysty, apetyczny i może być wykorzystany w różnych potrawach. Tuńczyk z patelni cieszy się dużą popularnością przede wszystkim w Japonii, czyli w kraju, w którym odnotowuje się największe spożycie tej ryby. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zaserwować ją na obiad w swoim domu! Prezentujemy japoński stek z tuńczyka według przepisów firmy Abramczyk.
STEK Z TUŃCZYKA PO JAPOŃSKU
Tuńczyk świeży – a konkretnie jego filet – to podstawa przepisu. To właśnie je nazywa się stekami ze względu na ich grubość i teksturę. Jego wyjątkowy aromat podkreśla sos teriyaki o charakterystycznym, słodko-słonym aromacie. Bazuje on przede wszystkim na miodzie, sosie sojowym i ostrygowym, a także na słodkim syropie z agawy. Tuńczyka smażonego z przepisu od Abramczyk możesz zaserwować zarówno solo, jak i z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem do sushi lub kaszą gryczaną. Tak przyrządzony stek może również posłużyć jako wkładka do burgera lub – po pokrojeniu na mniejsze kawałki – jako uzupełnienie sałatki. Itadakimasu!
SKŁADNIKI
- 2 steki z tuńczyka marki Abramczyk
- 3 łyżki sezamu
- Sos sojowy 50 ml
- Sos ostrygowy 1,5 łyżki
- Sos rybny 1,5 łyżki
- Miód 1 łyżka
- Syrop z Agawy 1,5 łyżki
- 60 ml wody
- Olej ryżowy – do smażenia
- Świeża limonka
PRZYGOTOWANIE
- Stek z tuńczyka płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do miski.
- Do małej miseczki wlewamy sosy i syrop oraz wodę.
- Dokładnie ze sobą mieszamy.
- Gdy sos jest gotowy zalewamy nim steka z tuńczyka.
- Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Steki smażymy ok. 50-60 sekund z każdej strony.
- Gotowe steki obsypujemy sezamem i delikatnie skrapiamy sokiem limonki.
- Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Pyszny tuńczyk z patelni w sosie teriyaki jest już gotowy!
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)