SZASZŁYK KREWETKOWO-ANANASOWY
5/5
SKŁADNIKI
- 2 opakowania krewetek 31-40 marki ABRAMCZYK
- 1 świeży ananas pokrojony w kostkę
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- sok z limonki
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE
MARYNATA
- Do średniej wielkości miseczki wyciskamy sok z limonki.
- Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, ½ drobno posiekanej papryczki chilli.
- Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku.
- Czosnek wrzucamy do miseczki.
- Całość mieszamy.
SZASZŁYK
- Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Przygotowaną wcześniej marynatą zalewamy krewetki.
- Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.
- Zamarynowane krewetki nadziewamy na patyczki na przemian z kawałkami ananasa.
- Układamy na tacce i grillujemy ok. 4-7 minut na średnim ogniu.
- Upieczone szaszłyki przed podaniem posypujemy natką i kolendrą.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)