SZASZŁYK Z ŁOSOSIA
5/5
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie filetów z łososia marki Abramczyk
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 żołta papryka
- 1 zielona papryka
- świeży tymianek
- cytryna
- patyczki do szaszłyków (moczymy godzinę w zimnej wodzie przed użyciem)
- Ulubione zioła (bazylia, koperek, natka, tymianek..)
MARYNATA
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Filety z łososia rozmrażamy i kroimy w szeroką kostkę.
- Papryki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kwadraty ok. 3×3 cm, cebule kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy na warstwy.
- Łączymy składniki marynaty, mieszamy ją z warzywami i rybą i odstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
- Po godzinie rybę i warzywa wyjmujemy i na przemian nadziewamy poszczególne składniki.
- Szaszłyki układamy na aluminiowych tackach, przekładając gałązkami świeżego tymianku. Grillujemy szaszłyki po 7-9 minut z każdej strony.
- Podajemy lekko skropione sokiem z cytryny!
PS.: Jeśli pogoda nie dopisze szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20-25 minut.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)