TATAR Z ŁOSOSIA Z MANGO I AWOKADO
Befsztyk tatarski – nazywany też potocznie tatarem – to bardzo popularna wśród Polaków przystawka przygotowywana z drobno siekanego mięsa wołowego. Firma Abramczyk przygotowała przepis na jej rybną alternatywę idealną na miłośników owoców morza! Tatar z łososia według naszego pomysłu serwowany jest z dodatkiem kwaśnego mango, aksamitnego awokado i świeżego ogórka. Intensywne połączenie sosu sojowego, soku z cytryny i płatków chili doskonale podkreśla aromat tej delikatnej ryby. Do skomponowania naszego tatara z łososia wykorzystaliśmy także czerwoną cebulę, która dodaje całej potrawie subtelnej słodyczy. Jeśli preferujesz jednak ostrzejsze smaki, możesz ją wymienić na odmianę białą. Tatar z łososia to egzotyczna alternatywa dla tradycyjnego befsztyku tatarskiego, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach. Polecamy serwować go z dodatkiem świeżego pieczywa!
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie łososia pacyficznego keta
- 1 duże mango
- 1 awokado
- 1 mała czerwona cebula
- ½ długiego zielonego ogórka
- ½ cytryny
- skórka otarta z ½ cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz czarny grubo mielony
- ½ łyżeczki płatków chili
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Łososia płuczemy, osuszamy i zdejmujemy skórę. Mięso drobno siekamy. Przekładamy do miski dodajemy skórkę otartą z cytryny, sos sojowy, 1 łyżkę oliwy, i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy i przekładamy do lodówki na 15-20 minut.
2. Czerwoną cebulę drobno siekamy i posypujemy solą. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Mango obieramy, kroimy w kostkę i posypujemy płatkami chili. Delikatnie mieszamy. Ogórka kroimy w cienkie plasterki.
3. Na spód talerzyka układamy okrąg z plasterków ogórka. Następnie za pomocą ringów układamy warstwowo tatara – zaczynając od awokado, następnie cebula, łosoś i mango.
4. Dekorujemy plasterkami ogórka. Smacznego!
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)