TERRINA Z MIRUNY Z JAJKIEM I SZPINAKIEM
SKŁADNIKI NA MASĘ RYBNĄ:
- ok. 400-450 g fileta z miruny nowozelandzkiej
- 250 g serka śmietankowego chrzanowego
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
- sól
- pieprz
- pęczek świeżego koperku
SKŁADNIKI NA MASĘ ZE SZPINAKIEM:
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory z zalewy
- sól
- pieprz
- 250 g serka śmietankowego
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
- 4 jajka ugotowanych na twardo
- 1 zielony ogórek
- 3 rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Szpinak płuczemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a suszone pomidory drobno siekamy. Na oleju podsmażamy przez kilka minut szpinak, czosnek i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy żeby szpinak wystygł.
2. Szpinak i serek śmietankowy miksujemy na jednolitą masę. Do miseczki wlewamy 130 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę przelewamy do masy szpinakowej miksujemy aż składniki się połączą.
3. Rybę rozmrażamy, płuczemy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 15-20 minut. Studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy na gładką masę.
4. Do masy dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miseczki wlewamy 130 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę przelewamy do masy rybnej i miksujemy aż składniki się połączą.
5. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy plasterki zielonego ogórka i rzodkiewki oraz gałązki koperku.
6. Zalewamy masą szpinakową. Na środku układamy w rządku – jedno za drugim jajka ugotowane na twardo.
7. Na jajka przelewamy masę rybną. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
8. Przed podaniem wyjmujemy z naczynia.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)