TERRINA Z MIRUNY Z JAJKIEM I SZPINAKIEM

5/5

SKŁADNIKI NA MASĘ RYBNĄ:

  • ok. 400-450 g fileta z miruny nowozelandzkiej
  • 250 g serka śmietankowego chrzanowego
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżego koperku

SKŁADNIKI NA MASĘ ZE SZPINAKIEM:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • sól
  • pieprz
  • 250 g serka śmietankowego
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny

DODATKOWO:

  • 4 jajka ugotowanych na twardo
  • 1 zielony ogórek
  • 3 rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Szpinak płuczemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a suszone pomidory drobno siekamy. Na oleju podsmażamy przez kilka minut szpinak, czosnek i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy żeby szpinak wystygł.

2. Szpinak i serek śmietankowy miksujemy na jednolitą masę. Do miseczki wlewamy 130 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę przelewamy do masy szpinakowej miksujemy aż składniki się połączą.

3. Rybę rozmrażamy, płuczemy, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy ok 15-20 minut. Studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy na gładką masę.

4. Do masy dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miseczki wlewamy 130 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej żelatynę. Żelatynę przelewamy do masy rybnej i miksujemy aż składniki się połączą.

5. Formę keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy plasterki zielonego ogórka i rzodkiewki oraz gałązki koperku.

6. Zalewamy masą szpinakową. Na środku układamy w rządku – jedno za drugim jajka ugotowane na twardo.

7. Na jajka przelewamy masę rybną. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

8. Przed podaniem wyjmujemy z naczynia.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)