WŁOSKA ZUPA Z OWOCAMI MORZA
Zupy – czy to na gorąco, czy na zimno – są niezawodne latem. Gdy za oknem świeci słońce, a termometry wskazują wysokie temperatury, niekoniecznie mamy ochotę na jedzenie ciężkich potraw. W takie dni świetnie sprawdzi się zupa rybna według przepisu od Abramczyk. Jest bardzo lekka, a przy tym niezwykle pożywna – znajdują się w niej duże kawałki morskich skorupiaków i mięczaków. Do jej wykonania potrzebujesz opakowania naszej mieszanki owoców morza, oczywiście już obrobionych i zblanszowanych przed głębokim mrożeniem. Płynną bazą zupy są natomiast aromatyczne pomidory z puszki. Ich delikatną słodycz przełamuje ostrość czosnku, podsmażonego na oliwie z oliwek. W naszej zupie z owocami morza znalazło się również białe, wytrawne, dobrej jakości wino. Doda ono nuty owocowej kwasowości do całej potrawy. Zupę rybną według przepisu od Abramczyk możesz zaserwować z chrupiącą bagietką lub grzankami z czerstwego chleba. Posyp każdą porcję posiekaną natką pietruszki i pyszny, lekki obiad gotowy!
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie mieszanki owoców morza marki ABRAMCZYK
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 3/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- posiekana papryczka chilli
- sól i świeżo mielony, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Owoce morza rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy.
- Do głębokiej patelni wlewamy sporo oliwy z oliwek.
- Podsmażamy natkę pietruszki, czosnek i chilli.
- Kiedy czosnek się zarumieni, dolewamy wino i lekko odparowujemy.
- Następnie dodajemy pomidory doprawiamy solą.
- Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy owoce morza.
- Gotujemy całość jeszcze ok. 10-15 minut.
- Na koniec doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
- Podajemy gorące z grzankami lub bagietką.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)