WYTRAWNY STRUDEL Z POLĘDWICĄ Z MINTAJA I POREM
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie (450 g – 4 szt) polędwicy z mintaja Abramczyk
- sól
- pieprz
- ½ cytryny
- 3 białe części z pora
- pęczek koperku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie ciasta do pizzy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Polędwice z mintaja posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i podsmażamy pokrojonego w plasterki pora – ok. 10-13 minut. Gdy por zmięknie dodajemy przeciśnięty czosnek i posiekany koperek. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy farsz żeby przestygł. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
3. Rozwijamy arkusz ciasta do pizzy i nakładamy z jednej strony ciasta połowę przygotowanego nadzienia. Na nadzienie układamy 4 polędwice z mintaja, które przykrywamy pozostałym farszem.
4. Całość zwijamy ciasno jak roladę (zaczynamy od dłuższego boku), następnie zlepiamy brzegi. Na koniec napinamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut. Podajemy np. z sosem grzybowym.
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)