ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MORSZCZUKIEM
SKŁADNIKI:
- 450 g Morszczuka Argentyńskiego Abramczyk (filety bez skóry)
- sól
- biały pieprz
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 700 g ziemniaków
- przyprawa do dań z ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 100 g parmezanu tartego
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, studzimy i kroimy w plasterki.
2. Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i posypujemy solą, białym pieprzem i koperkiem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut
3. Polędwiczki z dorsza płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy solą, grubo mielonym pieprzem i koperkiem. Rybę odstawiamy na 15-20 minut.
4. Ziemniaki skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do dań z ziemniaków i solą. Cukinię i paprykę kroimy w plasterki. Żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem. Układamy warstwami ziemniaki, rybę i warzywa. Całość polewamy przygotowanym sosem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)