ZUPA RYBNA Z MIRUNY NOWOZELANDZKIEJ W STYLU AZJATYCKIM

Miruna nowozelandzka jest świetną i bardzo prostą w przyrządzeniu rybą, chociażby dlatego że praktycznie nie ma ości, jest bardzo soczysta i świetnie nadaje się do zupy rybnej, którą dzisiaj przyrządzimy.

5/5

SKŁADNIKI:

  • Filet z miruny nowozelandzkiej 500 g
  • Olej sezamowy 15 ml
  • Nori 1 opakowanie
  • Woda lub bulion drobiowy
  • Ryż jaśminowy lub basmati 100 g
  • Cebula biała 150-200 g
  • Marchew 150-200 g
  • Czosnek 40 g
  • Imbir 10 g
  • Sos sojowy jasny 30 ml
  • Mleko kokosowe 400 g
  • Kolendra świeża 2 g
  • Sok z limonki 1 szt.
  • Cukier 15 g
  • Sezam 2 g
  • Sól/pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Warzywa kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy (część listków zostawiamy w całości i przekładamy do miski z zimną wodą)
  2. W garnku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir (wszystko razem), po chwili dodajemy marchew i smażymy ok. 5-7 min na średnim ogniu (uważając aby nie rozgotować warzyw), dodajemy bulion, gotujemy i dodajemy ryż w odpowiednim momencie, żeby go nie rozgotować.
  3. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, cukrem, solą i smakujemy.
  4. W międzyczasie rybę kroimy w kostkę, kroimy część nori w paseczki (część zostawiamy w całości do dekoracji).
  5. Dodajemy rybe i nori do zupy, gotujemy chwilę (żeby nie rozgotować ryby) i na koniec dodajemy mleko kokosowe i aromatyczną kolendrę (ważne żeby ją dodac na końcu żeby nie straciła aromatu i smaku)
  6. Podajemy z ryżem, listkiem nori,
  7. Talerz zupy dekorujemy kolendrą, ćwiartką limonki, nasionami sezamu

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW,
ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)