ZUPA RYBNA Z MIRUNY NOWOZELANDZKIEJ W STYLU AZJATYCKIM
Strona główna / Przepisy / ZUPA RYBNA Z MIRUNY NOWOZELANDZKIEJ W STYLU AZJATYCKIM
Miruna nowozelandzka jest świetną i bardzo prostą w przyrządzeniu rybą, chociażby dlatego że praktycznie nie ma ości, jest bardzo soczysta i świetnie nadaje się do zupy rybnej, którą dzisiaj przyrządzimy.
5/5
SKŁADNIKI:
- Filet z miruny nowozelandzkiej 500 g
- Olej sezamowy 15 ml
- Nori 1 opakowanie
- Woda lub bulion drobiowy
- Ryż jaśminowy lub basmati 100 g
- Cebula biała 150-200 g
- Marchew 150-200 g
- Czosnek 40 g
- Imbir 10 g
- Sos sojowy jasny 30 ml
- Mleko kokosowe 400 g
- Kolendra świeża 2 g
- Sok z limonki 1 szt.
- Cukier 15 g
- Sezam 2 g
- Sól/pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Warzywa kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy (część listków zostawiamy w całości i przekładamy do miski z zimną wodą)
- W garnku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir (wszystko razem), po chwili dodajemy marchew i smażymy ok. 5-7 min na średnim ogniu (uważając aby nie rozgotować warzyw), dodajemy bulion, gotujemy i dodajemy ryż w odpowiednim momencie, żeby go nie rozgotować.
- Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, cukrem, solą i smakujemy.
- W międzyczasie rybę kroimy w kostkę, kroimy część nori w paseczki (część zostawiamy w całości do dekoracji).
- Dodajemy rybe i nori do zupy, gotujemy chwilę (żeby nie rozgotować ryby) i na koniec dodajemy mleko kokosowe i aromatyczną kolendrę (ważne żeby ją dodac na końcu żeby nie straciła aromatu i smaku)
- Podajemy z ryżem, listkiem nori,
- Talerz zupy dekorujemy kolendrą, ćwiartką limonki, nasionami sezamu
WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW,
ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)