WYGODA PRZYGOTOWANIA I WALORY SMAKOWE DECYDUJĄ O CORAZ WIĘKSZYM ZAINTERESOWANIU MROŻONYMI RYBAMI I OWOCAMI MORZA.

Morskie ryby i owoce morza to nie produkt wyhodowany w pobliżu naszych sklepów, lecz poławiany w oceanach i morzach, czasami w najodleglejszych zakątkach świata. Ich dostarczenie konsumentowi jest nie lada wyzwaniem. Miejsce ich połowu od docelowego sklepu często dzielą bowiem tysiące kilometrów, a każdy z nas chciałby kupić rybę, która zachowała maksimum swoich walorów smakowych, przebywając tak długą drogę. Właśnie dlatego to mrożone ryby i owoce morza cieszą się dużym zainteresowaniem. Najlepiej, gdy są one mrożone natychmiast po ich złowieniu bezpośrednio na statku-przetwórni. W bardzo niskiej, stałej, ujemnej temperaturze są one transportowane do Polski i po jakościowym odbiorze i zapakowaniu dostarczane do sklepów.

Niektórzy konsumenci narzekają, że zdarzyło im się kupić mrożoną rybę, w której było zbyt dużo glazury, czy też po prostu lodu. Jak się przed tym uchronić?
Glazura to cienka warstwa lodu, niezbędna do zabezpieczenia mrożonej ryby przed utlenianiem i utratą walorów smakowych. Wystarczająca do ochrony i utrzymania odpowiedniej wilgotności ryby jest 10% zawartość glazury.

DUŻO RYBY, MAŁO LODU!

Wystarczy kupić dobrą rybę od sprawdzonego producenta, który na opakowaniu zamieszcza informację dotyczącą ilości glazury. Chcąc kupić dobry jakościowo produkt, studiujmy wnikliwie informacje na opakowaniu. Kupując rybę z glazurą nie większą niż 10 proc. będziemy mieli pewność, że płacimy za rybę, a nie za lód, którym jest pokryta

Anna Bolińska Specjalista ds. Kontroli Jakości firmy ABRAMCZYK

Z punktu widzenia konsumenta mrożone ryby mają jeszcze więcej zalet. Rybny zapach, który nie każdemu odpowiada, nie jest w ich przypadku tak uciążliwy. Nie musimy też przyrządzać ryby do spożycia natychmiast po jej zakupie. Możemy to uczynić w dowolnym, dogodnym dla nas momencie. Mrożona ryba jest sprawdzonym daniem rezerwowym, które spokojnie czeka w zamrażarce na właściwy moment.

Warto zauważyć, że również tak znane i lubiane dania, jak paluszki rybne oferowane są właśnie w formie zamrożonej. Firma ABRAMCZYK oferuje je w dużym opakowaniu, które mieści 15 sztuk smacznego fileta w chrupiącej panierce. Sprawdziliśmy, że dopiero taka ilość wystarcza do zaspokojenia apetytu przeciętnej rodziny – dodaje Dyrektor Marketingu Piotr Kośmicki.