RYBA – Z CZYM TO SIĘ JE? CZYLI Z JAKIMI DODATKAMI SERWOWAĆ POTRAWY RYBNE

Jak już powszechnie wiadomo, warto jeść ryby. Ich włączenie do codziennej diety to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawę przemiany materii, a także uzupełnienie niedoboru witamin. Często jednak ryba podana na obiad budzi u domowników umiarkowany entuzjazm… albo nie budzi go w ogóle. Zazwyczaj bowiem kreatywne sposoby na jej serwowanie kończą się już po kilku posiłkach. Frytki? To już było. Mizeria? To również. Jak więc urozmaicić dania zawierające owoce morza, aby szybciej znikały z talerza? W dzisiejszym wpisie skupimy się na tym, z jakimi dodatkami można podawać dania z ryby na obiad!

COŚ NA SZYBKO – CZYLI SURÓWKA

Surówka to jeden z podstawowych elementów kuchni polskiej. Można ją przyrządzić niemal z każdego owocu lub warzywa. Połączenie delikatnie pikantnego selera ze słodką marchewką, kruchego kalafiora z soczystą rzodkiewką, a nawet egzotycznego ananasa z chrupiącą kapustą pekińską – możliwości są nieograniczone. Surówki powszechnie podaje się do różnych potraw mięsnych, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować je również z daniami z ryby na obiad!

To, jaka surówka będzie pasowała do konkretnej ryby, zależy przede wszystkim od jej rodzaju i sposobu przyrządzenia. Warto jest przemyśleć kompozycję warzyw i/lub owoców w taki sposób, aby wszystko się ze sobą dobrze komponowało. Dla przykładu, panierowane filety z sandacza podsmażone na oleju warto zrównoważyć lekką surówką z orzeźwiających, soczystych składników. Tutaj świetnie sprawdzi się np. pomarańcza z porem. Słodycz i soczystość owocu świetnie dopełni się z lekko pikantnym warzywem. Jeśli ryba jest serwowana w wersji fit – np. filet z morszczuka gotowany na parze lub paluszki rybne lub pieczony w piekarniku – nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować konkretniejszą surówkę. Można dodać do niej jogurt grecki, naturalny lub kefir. Z warzyw i owoców można sięgnąć natomiast po białą rzodkiew, młodą kapustę bądź świeże pomidory.

Ogromną zaletą surówek jest to, że można podać je w ciekawy, nietypowy sposób. Jest to szczególnie istotne przy przygotowywaniu dań z ryby na obiad dla dzieci. Wystarczy sięgnąć np. po foremki do wykrawania ciastek i przy jej pomocy ułożyć surówkę w kształt lubiany przez najmłodszych domowników!

ZAMIEŃ FRYTKI NA ZIEMNIAKI

Frytki to popularny dodatek do ryby. W końcu przepis na kultowe fish and chips bazuje właśnie na pokrojonych w słupki, smażonych ziemniakach. Warto jednak pamiętać o tym, że zarówno smażenie, jak i pieczenie pozbawia te warzywa cennych wartości odżywczych. Jak w takim razie przygotować ziemniaki? Najprościej, jak tylko się da – wystarczy je ugotować! Jest to zdecydowanie najlepszy sposób na to, aby zachować wszystkie witaminy zawarte w ziemniakach.

Ugotowane w niewielkiej ilości wody ziemniaki zachowują odpowiednią kruchość. Wiele osób, a zwłaszcza dzieci nie chce sięgać po te warzywa ze względu na ich papkowatą konsystencję, która często wynika ze złej obróbki termicznej. Na wiosnę lub lato warto również sięgnąć po świeży koperek. Dodatek zielonej natki pietruszki lub zmiażdżonego ząbku czosnku również uatrakcyjni ugotowane ziemniaki. Innym ciekawym pomysłem na ich serwowanie w formie purée. Wystarczy zalać ugotowane, odcedzone ziemniaki mlekiem i dodać do nich odrobinę masła. Po uzyskaniu masy przy pomocy tłuczka, wystarczy przyprawić ją solą i pieprzem. Do purée warto dodać także trochę gałki muszkatołowej, która dodaje potrawom korzennego aromatu.

Do jakich dań z ryby na obiad najlepiej pasują ziemniaki? Odpowiedź brzmi – do wszystkich! Panierowane steki rybne, miruna z piekarnika, a nawet casserole rybne świetnie komponuje się z tymi warzywami w każdej postaci.

SMACZNIE I DIETETYCZNIE – SIĘGNIJ PO KASZE

Innym pomysłem na urozmaicenie dań z ryby na obiad są też różnego rodzaju kasze i ryże. Jest to świetny zamiennik ziemniaków, które nawet dobrze przyrządzone mogą przejeść się wybredniejszym smakoszom. Szczególnie warta uwagi jest kasza gryczana, wyróżniająca się charakterystycznym, orzechowym smakiem. Aby podkreślić jej wyjątkowy smak, można dodać do niej łyżkę oleju lub oliwy z dużą szczyptą ulubionej przyprawy, np. curry lub gałki muszkatołowej. Podobnie można zrobić w przypadku ryżu. Ten można urozmaicić m.in. sezamem, który doda całej potrawie wyjątkowego, azjatyckiego twistu.

Ogromną zaletą dodawania kasz i ryżu do dań z ryby na obiad jest krótki czas ich przygotowania. Ugotowanie odpowiedniej ilości, zazwyczaj zamkniętej w plastikowym woreczku, nie zajmuje więcej niż 15 minut. Po ugotowaniu wystarczy przepłukać ryż lub kaszę pod zimną wodą i rozciąć woreczek. Pyszny dodatek do filetów rybnych gotowy!