Tuńczyk (Thunnus Albacares)

Start / Nasze najpopularniejsze gatunki / SZYBKI JAK TUŃCZYK

Tuńczyk jest jedną z najbardziej cenionych ryb morskich na świecie, która osiąga zawrotne ceny w czasie słynnych aukcji na targu rybnym w Tokio.

Idąc śladem najlepszych restauracji oferujemy Państwu najlepszą część tuńczyka – polędwicę, z której przyrządzić będą mogli Państwo przepyszny stek – dosłownie w 5 minut.

To ekskluzywne danie rybne, ze względu na swoje walory smakowe i kulinarne, to doskonały wybór i najlepsza alternatywa dla steku z wołowiny. Mięso tuńczyka posiada bowiem teksturę bardzo zbliżoną do tego czerwonego. Świetnie nadaje się zwłaszcza na grilla lub do przygotowywania rybnych burgerów. Tuńczyk to wyjątkowa ryba, która świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do sałatek, jak i samodzielne danie.

TUŃCZYK – RYBA O WIELU OBLICZACH

Tuńczyk jest dziko żyjącą rybą, której połów odbywa się w miejscach jej naturalnego występowania – w czystych wodach Atlantyku i Oceanu Indyjskiego. Ryba ta należy do rodziny makrelowatych. Istnieje 15 gatunków tuńczyków, spośród których najcenniejsze to tuńczyk błekitnopłetwy, żółtopłetwy, biały i bonito.

Skoro mamy już tuńczyka, to jak należycie go przyrządzić? Sposobów jest wiele. W kuchni japońskiej tuńczyk zajmuje poczesne miejsce i stanowi nieodłączną część sushi i sashimi. W takim przypadku podawany jest na surowo, np. po marynowaniu w sosie sojowym z wasabi. Jednak tuńczyk świetnie smakuje również po obróbce termicznej. W piekarniku zyskuje chrupkości, natomiast na patelni chłonie smaki przypraw.

Tuńczyk posiada również liczne właściwości odżywcze, z których słynie na całym świecie. Jest to cenne źródło kreatyny, dlatego do diety powinni go włączyć przede wszystkim sportowcy. Tuńczyk zawiera także mikropierwiastki, takie jak selen, jod, magnez i potas. Są one dużym wsparciem dla naturalnej odporności ludzkiego organizmu.

TUŃCZYK – WARTOŚCI ODŻYWCZE RYBY

Tuńczyk jest niskokaloryczną rybą o cennych właściwościach odżywczych. Stanowi ważne źródło białka, co czyni z niego nieodłączny element zdrowej diety. Zawiera także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA odpowiedzialne za transport i metabolizm cholesterolu i tłuszczy w organizmie. Jest również bogaty w witaminę D, dlatego spożywanie tej ryby pozwoli nam zadbać o dobrą kondycję kości, odporność i samopoczucie, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Imponująca zawartość witamin z grupy B, w tym tiaminy, niacyny i witaminy B6, sprawia, że tuńczyk to kopalnia właściwości odżywczych niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Nie brakuje w nim składników mineralnych: selenu, magnezu, fosforu i potasu. W rezultacie rybę docenią szczególnie osoby aktywne fizyczne, lecz liczne korzyści zdrowotne sprawiają, że każdy powinien uwzględnić ją w swoim menu.

W kuchni japońskiej tuńczyk zajmuje poczesne miejsce i stanowi nieodłączną część sushi i sashimi.

Tuńczyki to jedne z najszybciej pływających ryb. Wrzecionowate ciało o wyjątkowo opływowym kształcie pozwala im osiągać prędkość nawet do 75 km/h.

WYBIERZ JEDEN Z NASZYCH PRODUKTÓW, ABY PRZYGOTOWAĆ TO SMACZNE DANIE

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

SPRÓBUJ NASZYCH PRZEPISÓW NA TUŃCZYKA