DORSZ (Gadus morhua)

DZIKO ŻYJĄCY DORSZ TO WYJĄTKOWA RYBA!

Dorsz przez całe stulecia stanowił podstawę wyżywienia mieszkańców wybrzeży Atlantyku. Jest to ryba drapieżna, która wędruje w poszukiwaniu pokarmu, cechuje ją zatem doskonała kondycja. Długie dystanse pokonywane przez tę rybę sprawiają, że jej mięso jest chude, a jednocześnie delikatne. Dorsz atlantycki bywa również często nazywany wątłuszem. Nazwa ta prawdopodobnie wzięła się ze smukłej budowy tej ryby. Jak powszechnie jednak wiadomo, pozory mylą! Mimo niewielkich rozmiarów, filet z dorsza to prawdziwa skarbnica minerałów, witamin i cennych olejów. W stu gramach jego mięsa znajduje się aż 20 g naturalnego białka. Jest to podstawowy budulec wszystkich komórek organizmu ludzkiego, a także mięśni. Filety z dorsza to więc świetny pomysł na obiad dla osób aktywnych fizycznie.

Każdy amator morskich przysmaków wie, że te delikatne płatki fileta rozdzielające się pod widelcem, zwane miomerami, są wielką ucztą kulinarną. Dorsz doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia, sprawdzi się także jako główny składnik „ryby po grecku” oraz rybnych zapiekanek. Jej mięso nie musi jednak stanowić jedynie dodatku do innych dań. Dorsz na parze, przyprawiony jedynie solą, pieprzem i cytryną to idealny posiłek dla całej rodziny. Dzięki niskiej kaloryczności ryba ta może być również poddawana innym metodom obróbki termicznej bez obaw o dodatkowe centymetry w pasie. Dorsz smażony w chrupiącej panierce to pyszny, a przy tym zdrowy zamiennik fast foodów!

Zawsze świeży dorsz od firmy Abramczyk

Dorsz w niezliczonej ilości przepisów to danie stanowiące specjalność kuchni wielu narodów.

Portugalczycy mawiają, że sposobów przyrządzania tej ryby jest tyle, ile dni w roku, Anglicy podają Dorsza w postaci znanej pod nazwą “fish & chips”. Chorwaci zaś tradycyjnie spożywają Dorsza podczas Wigilii.

Dorsz to również znana i bardzo lubiana ryba w Polsce, zaś nasi rodacy uwielbiają zwłaszcza Dorsza smażonego z patelni.

Dorsz nie tylko atlantycki

W ofercie firmy Abramczyk znajdziesz nie tylko znanego i lubianego dorsza atlantyckiego. Proponujemy Ci również inne odmiany tej przepysznej, rozpływającej się w ustach ryby! Sięgnij chociażby po dorsza czarnego, nazywanego również czerniakiem. Ryba ta zawdzięcza swoją nazwę ciemnemu wnętrzu jamy gębowej. Jej mięso jest natomiast apetycznie białe, a przy tym jędrne i delikatne. Czarniak to dorsz rozchwytywany w Norwegii, w której odbywa się jego połów. Swoją popularność wśród kucharzy zawdzięcza dużej zawartości selenu, odpowiadającego za prawidłowy bilans wodny w organizmie. Tak jak odmiana atlantycka, dorsz czarny to prawdziwa bomba białkowa. Zawiera on również wiele witamin, m. in. A, B i PP. Filet z dorsza czarnego to zatem idealny posiłek dla osób aktywnych fizycznie!

Wśród naszych ryb nie mogło zabraknąć również dorsza świeżego pacyficznego. Odmiana ta smakiem bardzo przypomina odmianę atlantycką. Różni się jednak kolorem mięsa. Świeży dorsz pacyficzny posiada białe mięso, które jest niezwykle delikatne.

PolishEnglish
Share This