DORSZ (Gadus morhua)

DZIKO ŻYJĄCY DORSZ TO WYJĄTKOWA RYBA!

Dorsz przez całe stulecia stanowił podstawę wyżywienia mieszkańców wybrzeży Atlantyku. Jest to ryba drapieżna, która wędruje w poszukiwaniu pokarmu, cechuje ją zatem doskonała kondycja. Długie dystanse pokonywane przez tę rybę sprawiają, że jej mięso jest chude, a jednocześnie delikatne. Dorsz atlantycki bywa również często nazywany wątłuszem. Nazwa ta prawdopodobnie wzięła się ze smukłej budowy tej ryby. Jak powszechnie jednak wiadomo, pozory mylą! Mimo niewielkich rozmiarów, filet z dorsza to prawdziwa skarbnica minerałów, witamin i cennych olejów. W stu gramach jego mięsa znajduje się aż 20 g naturalnego białka. Jest to podstawowy budulec wszystkich komórek organizmu ludzkiego, a także mięśni. Filety z dorsza to więc świetny pomysł na obiad dla osób aktywnych fizycznie.

Każdy amator morskich przysmaków wie, że te delikatne płatki fileta rozdzielające się pod widelcem, zwane miomerami, są wielką ucztą kulinarną. Dorsz doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia, sprawdzi się także jako główny składnik „ryby po grecku” oraz rybnych zapiekanek. Jej mięso nie musi jednak stanowić jedynie dodatku do innych dań. Dorsz na parze, przyprawiony jedynie solą, pieprzem i cytryną to idealny posiłek dla całej rodziny. Dzięki niskiej kaloryczności ryba ta może być również poddawana innym metodom obróbki termicznej bez obaw o dodatkowe centymetry w pasie. Dorsz smażony w chrupiącej panierce to pyszny, a przy tym zdrowy zamiennik fast foodów!

Zawsze świeży dorsz od firmy Abramczyk

Dorsz w niezliczonej ilości przepisów to danie stanowiące specjalność kuchni wielu narodów.

Portugalczycy mawiają, że sposobów przyrządzania tej ryby jest tyle, ile dni w roku, Anglicy podają Dorsza w postaci znanej pod nazwą “fish & chips”. Chorwaci zaś tradycyjnie spożywają Dorsza podczas Wigilii.

Dorsz to również znana i bardzo lubiana ryba w Polsce, zaś nasi rodacy uwielbiają zwłaszcza Dorsza smażonego z patelni.

Dorsz nie tylko atlantycki

W ofercie firmy Abramczyk znajdziesz nie tylko znanego i lubianego dorsza atlantyckiego. Proponujemy Ci również inne odmiany tej przepysznej, rozpływającej się w ustach ryby! Sięgnij chociażby po dorsza czarnego. Ryba ta zawdzięcza swoją nazwę ciemnemu wnętrzu jamy gębowej. Jej mięso jest natomiast apetycznie białe, a przy tym jędrne i delikatne. Kulinarna uniwersalność dorsza czarnego pozwala na przygotowanie wielu wykwintnych dań właśnie z nim w roli głównej – od klasycznych filetów w panierce aż po bardziej wyszukane kompozycje. Ryba ta może być podawana zarówno smażona, pieczona, duszona, jak i wędzona. Wszystkie te metody obróbki termicznej i konserwacji pozwalają wydobyć z fileta z dorsza czarnego zupełnie nowe aromaty.

POZNAJ DORSZA CZARNEGO I JEGO WARTOŚCI ODŻYWCZE

Tak jak odmiana atlantycka, dorsz czarny to prawdziwa bomba białkowa. Zawiera on również wiele witamin, m. in. A, B i PP. Filet z dorsza czarnego to zatem idealny posiłek dla osób aktywnych fizycznie!

Dostępne w naszej ofercie filety z dorsza czarnego zostały pozyskane z ryb, które są poddawane procesowi mrożenia już od razu po złowieniu. Dzięki tej metodzie konserwacji mięso po rozmrożeniu pozostaje jędrne, a także aromatyczne i pełne wyjątkowego smaku. Dorsz czarny mrożony zachowuje także wszystkie swoje cenne wartości odżywcze, co czyni go pełnowartościową i zdrową propozycją na obiad dla całej rodziny.

Share This