Wszystko co warto wiedzieć o tuńczyku


Tuńczyk od lat stanowi podstawę przemysłu rybnego. Gatunek ten poławia się już od starożytności i nie zapowiada się na to, aby miał stracić na popularności. Istotność ekonomiczna tuńczyka dla gospodarki wielu krajów wynika przede wszystkim z tego, jak uniwersalne i smaczne jest jego mięso. Kto w końcu chociaż raz w życiu nie kosztował sałatek, rolek sushi lub steków przyrządzonych właśnie z tej ryby? W dzisiejszym wpisie opowiemy Wam więcej o tuńczyku – prawdziwym królu mórz, oceanów i stołów wielu ludzi na całym świecie.

Tuńczyk nie jedno ma imię


Tuńczyk to duża, okoniokształtna ryba należąca do rodziny makrelowatych. Jest to urodzony drapieżnik, żywiący się podwodnymi skorupiakami i mięczakami. Silnie umięśnione ciało umożliwia tuńczykowi polowanie nawet na mniejsze od siebie ryby. Nie pogardzi on makrelami bądź śledziami, na które poluje samotnie lub w większej grupie.

Niewiele osób wie o tym, że plemię tuńczyków dzieli się na kilka różnych gatunków. Można by nawet powiedzieć, iż każdy kontynent ma swoją własną odmianę tej ryby. Niekwestionowanym królem tuńczyków jest ten błękitnopłetwy, nazywany również pospolitym lub północnym. Ryba ta osiąga nawet do 5m długości i 800kg żywej wagi! Warty uwagi jest również tuńczyk żółtopłetwy, nazywany często albakorą. Zamieszkuje on wody tropikalne i chociaż jest znacznie mniejszy od odmiany północnej – osiąga max. 3 metry długości – z łatwością poluje nawet na kalmary. Z kolei najmniejszy tuńczyk, nazywany bonito, często uważany jest za zupełnie odrębny gatunek. Osiąga zaledwie metr długości, jednak od lat poławia się go na masową skalę ze wszystkich mórz na świecie poza Czarnym i wschodnim Śródziemnym. Swoją popularność zawdzięcza sprężystemu mięsu, dzięki któremu odmiana ta świetnie smakuje nawet na surowo.

Niezależnie od odmiany, tuńczyk to ryba niezwykle zwinna i szybka. Świetnie radzi sobie z omijaniem rozmaitych przeszkód, a także uciekaniem przed ewentualnym zagrożeniem. Tuńczyk posiada bardzo ukrwioną skórę, co pozwala mu na utrzymanie temperatury ciała wyższej od temperatury wody. To właśnie dlatego mięso tej ryby ma charakterystyczny, ciemnoczerwony kolor.

Znaczenie gospodarcze tuńczyka


Tuńczyk jest rybą o wędrowniczej naturze. Pokonuje setki kilometrów dziennie w celu poszukiwania pożywienia. To właśnie dzięki temu tuńczyk jest wyławiany na całym świecie w ogromnych ilościach. Różnorodne gatunki zamieszkują niemal wszystkie znane człowiekowi większe zbiorniki wodne – oczywiście poza Morzem Martwym. Według statystyk, rocznie wyławia się ok. 90 milionów ton tuńczyka.

Co jednak sprawia, że tuńczyk jest rybą tak pożądaną przez ludzi na całym świecie? Oczywiście jego wyjątkowe, charakterystyczne mięso. W zależności od odmiany, ma ono różne odcienie – od czerwonego, przez fioletowy, aż po brunatny. Mięsa tuńczyka nie można w żaden sposób porównać do innej ryby. Jest ono zdecydowanie bardziej zbite, twarde i włókniste. Ta nietypowa dla ryb tekstura mięsa sprawia, że tuńczyk często jest wykorzystywany jako zamiennik wołowiny. Z jego polędwiczek można przyrządzić takie dania, jak tatar, steki lub koktajlowe koreczki. Tuńczyk jest też powszechnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza japońskiej. Przygotowuje się z niego pyszną przystawkę sashimi – czyli cienkie plastry surowego mięsa – a także znane wszystkim sushi. Tuńczyk jest też powszechnie sprzedawany w swojej rozdrobnionej formie, zamkniętej w niewielkich puszkach. Ten wyrób natomiast świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek i sałatek.

Tuńczyk posiada również właściwości odżywcze, które są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Badania wykazują, że ryba ta – nawet w formie rozdrobnionej konserwy – zawiera duże ilości niacyny. Związek ten pełni istotną rolę w prawidłowym metabolizmie i występuje we wszystkich komórkach. Bierze również udział w syntezie hormonów płciowych. Tuńczyk to również świetne źródło białka – 100g jego mięsa zawiera aż 30g. Tak jak większość ryb, jest też bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3, niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu. Z pewnością warto wprowadzić tuńczyka do swojej codziennej diety – czy to w formie sałatek, czy też soczystych steków z polędwicy.

PolishEnglish
Share This