Znaczenie ryb w żywieniu dzieci


Żywienie dzieci powinno uwzględniać dostarczanie odpowiedniej ilości składników odżywczych w celu zapewnienia prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Aby żywienie spełniało powyższe kryteria musi być oparte na zbilansowanej diecie, tzn. dieta dziecka musi dostarczać wzrastającemu i rozwijającemu się organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych zgodnie z wiekiem, płcią oraz aktywnością fizyczną. Istotne znaczenie w zaspakajaniu potrzeb młodego organizmu na składniki odżywcze mają między innymi ryby. Każdy rodzic jednak zdaje sobie sprawę z tego, że zdrowa żywność to zazwyczaj ostatnia rzecz, na którą dzieci mają ochotę. W dzisiejszym wpisie udowodnimy więc, dlaczego nie warto poddawać się w próbach stworzenia wartościowego, dziecięcego jadłospisu. Jadłospisu, oczywiście, bazującego na rybach bogatych w kwasy Omega 3!

Dlaczego warto sięgnąć po zdrowe jedzenie?

Mięso ryb wyróżnia się wysoką wartością odżywczą. Ryby dostarczają zarówno makroskładniki tj.: białko i tłuszcz, jak i wiele składników mineralnych i witamin. Białko zawarte w rybach charakteryzuje się wysoką przyswajalnością – to znaczy, że jest łatwo strawne. Dodatkowo jest to białko o wysokiej wartości odżywczej (tak zwane białko pełnowartościowe), ponieważ zawiera w swym składzie wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich dla wymagań organizmu proporcjach. Spożywanie pełnowartościowego białka jest konieczne w rozwoju fizycznym i psychicznym dziecka.

RYBY, ZWŁASZCZA TE ŻYJĄCE W MORZACH, ZAWIERAJĄ BARDZO WARTOŚCIOWY TŁUSZCZ BOGATY W KWASY OMEGA-3 I OMEGA-6

Kwasy Omega 3 w rybach – za co odpowiadają?


Ryby, zwłaszcza te żyjące w morzach, zawierają bardzo wartościowy tłuszcz bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT: omega-3 i omega-6). Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie dziecka jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego. NNKT są bowiem głównym składnikiem budulcowym mózgu – aż 60% kory mózgowej stanowi kwas DHA, będący metabolitem kwasu omega-3. Dlatego, jak wskazują wyniki licznych badań naukowych, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczem do sprawnego funkcjonowania umysłu, wspomagają procesy uczenia się, zwiększają koncentrację oraz zmniejszają wybuchy agresji u dzieci.

Mięso ryb to także cenne źródło składników mineralnych. Przede wszystkim uznawane są za nieocenione źródło: potasu, magnezu, jodu i fosforu, a w przypadku ryb drobnokościstych również wapnia. Pierwiastki te odgrywają istotną rolę w zachowaniu właściwego tempa wzrostu i rozwoju dzieci oraz w budowaniu mocnych kości i zębów. Spożywanie mięsa ryb jest więc kluczowe do prowadzenia zdrowego trybu życia.

Ryby są także źródłem witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego.


Ryby są także źródłem witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mózgu ma przede wszystkim witamina B3 (witamina PP, niacyna) obecna w dużych ilościach w takich rybach jak: łosoś (zwłaszcza dziki łosoś pacyficzny) i halibut oraz wielu innych. Niedobór tej witaminy w organizmie może przyczyniać się do zakłóceń w funkcjonowaniu układu nerwowego, prowadząc w konsekwencji do zaburzeń pamięci, bezsenności, bólu głowy czy nawet zawrotów głowy. Ryby w diecie dziecka stanowią również cenne źródło naturalnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A i D. Witamina A jest niezbędna do przebiegu prawidłowego wzrostu i rozwoju, funkcjonowania narządu wzroku i skóry oraz zachowania optymalnej odporności organizmu. Witamina D odpowiada za zdrowie układu kostnego, zapewnia właściwy wzrost i zapobiega rozwojowi krzywicy u dzieci. Łącznie z wapniem jest niezbędna do zbudowania mocnych kości.

Jak często podawać ryby bogate w Omega 3 dzieciom?

Ze względu na swoją cenną wartość żywieniową ryby w menu dziecka powinny pojawiać się co najmniej raz w tygodniu. Jeśli pociecha nie przepada za nimi, warto pomyśleć o wypróbowaniu nowych przepisów. Większość ryb bogatych w kwasy Omega 3 świetnie nadaje się do robienia domowych paluszków rybnych, pysznych pulpecików lub pożywnych zup. WHO w ostatniej zmianie piramidy żywieniowej człowieka zaleca większą konsumpcję ryb i owoców morza – dlatego warto wprowadzić je do diety wszystkich domowników, nie tylko tych najmłodszych.

Share This