Karmazyn to rzadko spotykana na polskich stołach ryba. Jest ona poławiana głównie w krajach azjatyckich, w których cieszy się bardzo dużą popularnością. Karmazyn swoją nietypową nazwę zawdzięcza pięknemu kolorowi łusek – mają one różne odcienie czerwieni. Rybą tą jednak warto zainteresować się nie tylko z powodów estetycznych. Filety z karmazyna są bowiem świetnym pomysłem na niskokaloryczny, lekkostrawny obiad!
Obiad na redukcji? Filety z karmazyna!
Włączenie karmazyna – a zwłaszcza jego filetów – do diety zaleca się przede wszystkim osobom, które pilnują kalorii. Ryba ta zawiera ich bowiem bardzo mało. Filety z karmazyna najlepiej obrobić na parze – w ten sposób zachowamy nie tylko ich kształt, ale też wszystkie dobroczynne wartości odżywcze. Delikatne mięso tej ryby świetnie komponuje się z ziemniaczanym puree, śmietanowymi sosami z dodatkiem cytryny lub świeżymi warzywami strączkowymi. Warto również wspomnieć o tym, że filet z karmazyna jest lekkostrawny. Mogą więc po niego sięgnąć nawet osoby, które zmagają się z problemami trawiennymi.
Filety z karmazyna dostępne w sklepie Abramczyk pochodzą ze zrównoważonego połowu. Nasze ryby są mrożone już kilka chwil po złowieniu. Dzięki temu możesz mieć pewność, że nasze filety z karmazyna są świeże, aromatyczne i – co najważniejsze – przepyszne!