RYBA PO GRECKU NOWOCZEŚNIE CZY TRADYCYJNIE?

Serwowanie ryb na święta to tradycja kultywowana od wieków. Ryby na Wigilię podawane są w przeróżnych odsłonach – pieczone, smażone, a nawet w postaci zupy. Jednak na świątecznym stole w niemal każdym domu zawsze znajdzie miejsce dla tej jednej, wyjątkowej potrawy. Mowa oczywiście o rybie po grecku. Danie to ma niewiele wspólnego z południową Europą, jest jednak bardzo zakorzenione w polskiej kuchni.

W każdym regionie ryby po grecku na Wigilię są podawane z innymi dodatkami, przyprawami i w innej postaci. A Ty jak ją serwujesz? Zaliczasz się do zwolenników tradycji w przygotowaniu świątecznego menu? A może chciałbyś spróbować tradycyjnego dania w nowej odsłonie?

Poprosiliśmy o pomoc czterech szefów kuchni.

RYBA PO GRECKU

W PANKO

według Jakuba Kuronia

blogera kulinarnego i szefa kuchni w firmie „Kuroniowie”

RYBA PO GRECKU

A’LA LASAGNE

według Rafała Godziemskiego

właściciela i szefa kuchni restauracji „Memo at Home” w Osielsku

RYBA PO GRECKU

Z PIECZONĄ DYNIĄ HOKKAIDO

według Krzysztofa Bielawskiego

szefa kuchni restauracji „Jatki 6”
w Bydgoszczy

RYBA PO GRECKU

Z PUMPERNIKLEM

według Jakuba Nowaka

szefa kuchni restauracji „Karafka Winebar” w Bydgoszczy