Ryba po grecku nowocześnie czy tradycyjnie?
Serwowanie ryb na święta to tradycja kultywowana od wieków. Ryby na Wigilię podawane są w przeróżnych odsłonach – pieczone, smażone, a nawet w postaci zupy. Jednak na świątecznym stole w niemal każdym domu zawsze znajdzie miejsce dla tej jednej, wyjątkowej potrawy. Mowa oczywiście o rybie po grecku. Danie to ma niewiele wspólnego z południową Europą, jest jednak bardzo zakorzenione w polskiej kuchni.
W każdym regionie ryby po grecku na Wigilię są podawane z innymi dodatkami, przyprawami i w innej postaci. A Ty jak ją serwujesz? Zaliczasz się do zwolenników tradycji w przygotowaniu świątecznego menu? A może chciałbyś spróbować tradycyjnego dania w nowej odsłonie?
Poprosiliśmy o pomoc czterech szefów kuchni.
RYBA PO GRECKU
W PANKO
według Jakuba Kuronia
blogera kulinarnego i szefa kuchni w firmie „Kuroniowie”
RYBA PO GRECKU
a’la LASAGNE
według Rafała Godziemskiego
właściciela i szefa kuchni restauracji „Memo at Home” w Osielsku
RYBA PO GRECKU
z pieczoną dynią hokkaido
według Krzysztofa Bielawskiego
szefa kuchni restauracji „Jatki 6”
w Bydgoszczy
RYBA PO GRECKU
Z PUMPERNIKLEM
według Jakuba Nowaka
szefa kuchni restauracji „Karafka Winebar” w Bydgoszczy