SANDACZ (Sander lucioperca)

SANDACZ UWAŻANY JEST ZA NAJSMACZNIEJSZĄ RYBĘ SŁODKOWODNĄ

To również największy przedstawiciel rodziny okoniowatych. Jest to ryba drapieżna, która zamieszkuje zarówno rzeki i jeziora, jak i niektóre akweny morskie np. Morze Bałtyckie, Czarne i Kaspijskie. Firma ABRAMCZYK posiada w swojej ofercie Sandacza dziko żyjącego, poławianego w wodach śródlądowych.

Wartości odżywcze sandacza

Mięso Sandacza ma subtelny, maślany smak i jasny kolor. Jest bogatym źródłem białka oraz witamin z grupy A i E. Sandacz posiada również inne właściwości odżywcze, za które jest powszechnie ceniony wśród zwolenników zdrowego żywienia. Zawiera duże ilości tak cennych minerałów, jak fosfor, magnez i cynk. Sandacz znakomicie sprawdza się w każdym sposobie przygotowania.

Sposoby na przyrządzenie sandacza

Jak jednak przyrządzić sandacza? Pomysłów jest wiele – od tych tradycyjnych po bardziej nowoczesne, nietuzinkowe. Niewiele produktów w Polsce ma tak bogatą historię, jak ta ryba. Sandacz uważany jest za najsmaczniejszy gatunek słodkowodny. W kuchni staropolskiej potrawy z tej ryby zajmowały więc poczesne miejsce, zaś wśród mnogości przepisów znalazł się nawet budyń z sandacza. Najczęściej jednak serwowano go po uprzednim ugotowaniu, z dodatkiem śmietany, warzyw i ziemniaków. Sandacza podawano również często na Wigilię, przyprószonego korzennymi przyprawami. Dzisiaj ryba ta najczęściej przyrządzana jest na parze lub zapiekana w piekarniku z dodatkiem sosu i warzyw. Jeśli kusi Państwa sandacz i nie wiedzą Państwo, jak go przyrządzić, zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami. Odkryją Państwo zarówno jego współczesne, jak i bardziej tradycyjne oblicze. Mamy nadzieję, że dzięki nam sięgniecie Państwo po tę doskonałą rybę również dzisiaj, żeby zaznać kulinarnej przygody i wzbogacić swoje rybne menu o sandacza.

Sandacz uważany jest za najsmaczniejszą rybę słodkowodną. W kuchni staropolskiej potrawy z tej ryby zajmowały poczesne miejsce, zaś wśród mnogości przepisów znalazł się nawet budyń z Sandacza.

Często podawano go również na Wigilię. Mamy nadzieję, że dzięki nam sięgniecie Państwo po tę doskonałą rybę również dzisiaj, żeby zaznać kulinarnej przygody i wzbogacić swoje rybne menu.

Podano sandacza, którego Wokulski zaatakował nożem i widelcem. Panna Florentyna o mało nie zemdlała, panna Izabela spojrzała na sąsiada z pobłażliwą litością, a pan Tomasz… zaczął także jeść sandacza nożem i widelcem.

Bolesław Prus “Lalka”

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

SPRÓBUJ NASZYCH PRZEPISÓW NA DOSKONAŁE DANIA Z SANDACZA


Share This