MORSZCZUK (Merluccius merluccius)
Start / Nasze najpopularniejsze gatunki / SZTUKA MORSZCZUKA
MORSZCZUK TO RYBA ZNANA I LUBIANA PRZEZ POLAKÓW
Występuje w północno-wschodnim Atlantyku, w Morzu Śródziemnym, u południowych wybrzeży Afryki oraz wokół obu Ameryk i u wybrzeży Australlii i Nowej Zelandii.
Morszczuk to ryba demersalna, czyli żyjąca przy dnie morskim. Ryba ta występuje w kilku gatunkach: M. europejski (Merluccius Merluccius), M. chilijski (Merluccius gayi), M. argentyński (Merluccius hubbsi), M. australijski (Merluccius Australis), M. kapski (Merluccius capensis).
Rodzinna firma ABRAMCZYK aktualnie oferuje Morszczuka argentyńskiego.
Morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi) jest najwyżej cenionym gatunkiem z całej rodziny tych drapieżnych ryb, poławianym w Oceanie Atlantyckim. Dużą zaletą tej ryby jest wysoka zawartość w mięsie kwasu foliowego, witamin i minerałów oraz niska wartość kaloryczna. Mięso morszczuka jest białe, chude i lekkostrawne. Właśnie dlatego jest on bardzo popularną rybą w Polsce i na świecie.
Australis, czyli Morszczuk australijski (Merluccius Australis) to gatunek morszczuka poławiany u wybrzeży Australii i Nowej Zelandii. Mięso Australisa przez wielu uważane jest za jedno z najlepszych białych mięs na świecie. Jego kolor, jędrna konsystencja, miękkość oraz smak od dawna czynią go niezwykle pożądanym w takich krajach śródziemnomorskich jak Hiszpania, Portugalia i Włochy, gdzie zazwyczaj podaje się go jako danie główne w różnego rodzaju sosach lub jako wysokiej jakości, ekskluzywne przekąski. Morszczuk australijski jest niezwykle uniwersalną rybą i można nią zastąpić bardziej kaloryczne, tłustsze gatunki w różnych przepisach. Świetnie smakuje zarówno podany solo, jak i z dodatkami takimi jak kasza, ryż lub młode ziemniaki. Chcesz wzbogacić swoją codzienną dietę o smakowitą rybę? Morszczuk australijski będzie świetnym wyborem!
zobacz nasze produkty z morszczuka
PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)
PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)