MORSZCZUK (Merluccius merluccius)

MORSZCZUK TO RYBA ZNANA I LUBIANA PRZEZ POLAKÓW

Występuje w północno-wschodnim Atlantyku, w Morzu Śródziemnym, u południowych wybrzeży Afryki oraz wokół obu Ameryk i u wybrzeży Australlii i Nowej Zelandii.

Morszczuk to ryba demersalna, czyli żyjąca przy dnie morskim. Ryba ta występuje w kilku gatunkach: M. europejski (Merluccius Merluccius), M. chilijski (Merluccius gayi), M. argentyński (Merluccius hubbsi), M. australijski (Merluccius Australis), M. kapski (Merluccius capensis).

Rodzinna firma ABRAMCZYK aktualnie oferuje Morszczuka argentyńskiego.

Morszczuk argentyński (Merluccius hubbsi) jest najwyżej cenionym gatunkiem z całej rodziny tych drapieżnych ryb, poławianym w Oceanie Atlantyckim. Dużą zaletą tej ryby jest wysoka zawartość w mięsie kwasu foliowego, witamin i minerałów oraz niska wartość kaloryczna. Mięso morszczuka jest białe, chude i lekkostrawne. Właśnie dlatego jest on bardzo popularną rybą w Polsce i na świecie.

Australis, czyli Morszczuk australijski (Merluccius Australis) to gatunek morszczuka poławiany u wybrzeży Australii i Nowej Zelandii. Mięso Australisa przez wielu uważane jest za jedno z najlepszych białych mięs na świecie. Jego kolor, jędrna konsystencja, miękkość oraz smak od dawna czynią go niezwykle pożądanym w takich krajach śródziemnomorskich jak Hiszpania, Portugalia i Włochy, gdzie zazwyczaj podaje się go jako danie główne w różnego rodzaju sosach lub jako wysokiej jakości, ekskluzywne przekąski.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

spróbuj naszych przepisów na dania z morszczuka


PolishEnglish
Share This