Krewetki to najbardziej popularny gatunek w grupie owoców morza. Poławiane lub hodowane są praktycznie na wszystkich kontynentach. Ich niepowtarzalny smak nie może być pomylony z niczym innym.
Jak przyrządzić krewetki, aby zachowały swoje wartości odżywcze? Te skorupiaki najlepiej smakują wtedy, gdy zostaną podduszone np. na maśle z czosnkiem lub aromatycznej oliwie z oliwek. Polecamy również krewetki koktajlowe pieczone w piekarniku bez użycia oleju, co jest świetną alternatywą dla osób, które unikają tłustych potraw. Co do samej obróbki skorupiaków, polecamy sięgać po te, które są już obrane i odżyłkowane. W ten sposób można całkowicie pominąć etap rozkrawania krewetek, wyciągania jelit i usuwania pancerzyków. Zastanawiasz się, jak wykorzystać ich mięso w codziennej kuchni? Sprawdź przepisy przygotowane przez firmę Abramczyk! Dowiesz się z nich, jak zrobić krewetki w taki sposób, aby zasmakowały nawet największemu sceptykowi owoców morza!