MINTAJ (Theragra chalcogramma)

Mięso Mintaja, jak przystało na bliskiego kuzyna Dorsza, cechuje się charakterystycznym, lekkim smakiem i szeregiem wartości kulinarnych, co obecnie czyni go najpopularniejszą rybą oceaniczną na stołach całego świata. Głównym jego łowiskiem jest północny Pacyfik, w pasie od Alaski, aż po północną Japonię.

Tam, bezpośrednio po złowieniu, zostaje poddany procesowi głębokiego mrożenia, aby na długo zachować swój smak oraz atuty kulinarne i odżywcze. Dzięki temu, tysiące kilometrów od miejsc połowu, możemy codziennie rozkoszować się niezwykłym smakiem tej dziko żyjącej ryby oceanicznej.

Z powodu swoich walorów smakowych i kulinarnych oraz przystępnej ceny jest to obecnie najpopularniejsza ryba oceaniczna, spotykana na stołach Alaski aż po północną Japonię.

Mięso mintaja jest białe, małoościste, chude i lekkostrawne. Zawiera także sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grup A, D  i B. Doskonale nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania albo duszenia.

Mintaj nie jest gatunkiem zagrożonym przełowieniem, zatem nie jest objęty ochroną. Posiada certyfikat MSC oraz zielony kolor w WWF.

Wybierz jeden z naszych produktów, aby przygotować to smaczne danie


PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

PolishEnglish
Share This