MINTAJ (Theragra chalcogramma)

Start / Nasze najpopularniejsze gatunki / MINTAJ Z PÓŁNOCY

MINTAJ – RYBA, KTÓRA PRZEPŁYWA ŚWIAT

Mięso Mintaja, jak przystało na bliskiego kuzyna Dorsza, cechuje się charakterystycznym, lekkim smakiem i szeregiem wartości kulinarnych, co obecnie czyni go najpopularniejszą rybą oceaniczną na stołach całego świata. Głównym jego łowiskiem jest północny Pacyfik, w pasie od Alaski, aż po północną Japonię.

CZY MINTAJ JEST ZDROWY? OCZYWIŚCIE, ŻE TAK!

Nasi klienci często zastanawiają się nad tym, czy mintaj to zdrowa ryba. Jako wieloletni lider na rynku mrożonych owoców morza, odpowiadamy: tak! Jeśli poszukujesz chudej ryby, mintaj to wybór idealny. W 100 g jej mięsa znajdziesz jedynie 0,4 g tłuszczu. Oznacza to, że 100 g mintaja dostarcza 92 kcal. Jest to ponad dwa razy mniej, niż w przypadku 100 g piersi z kurczaka! Filety z mintaja są bardzo sycące, a dodatkowo można przygotować je na wiele różnych sposobów. Świetnie smakują solo, a także z ziemniakami, frytkami lub grillowanymi warzywami.

Z powodu swoich walorów smakowych i kulinarnych oraz przystępnej ceny jest to obecnie najpopularniejsza ryba oceaniczna, spotykana na stołach Alaski aż po północną Japonię.

Mięso mintaja jest białe, małoościste, chude i lekkostrawne. Zawiera także sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witamin z grup A, D  i B. Doskonale nadaje się do gotowania, smażenia, grillowania albo duszenia. Mintaj nie traci właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możesz więc przyrządzić go na wiele różnych sposobów! Filety z mintaja w cytrynowej panierce lub pieczony w folii to obiad idealny dla całej rodziny.

Mintaj nie jest gatunkiem zagrożonym przełowieniem, zatem nie jest objęty ochroną. Posiada certyfikat MSC oraz zielony kolor w WWF.

zobacz nasze produkty z mintaja

PRODUKT MROŻONY (dostępny w zamrażarkach)

PRODUKT SCHŁODZONY (dostępny w lodówkach)

SPRÓBUJ NASZYCH PRZEPISÓW NA MINTAJA