RYBA Z PIECZONĄ DYNIĄ HOKKAIDO, MARYNOWANĄ SZALOTKĄ I OLIWĄ SZCZYPIORKOWĄ

RYBA Z PIECZONĄ DYNIĄ HOKKAIDO, MARYNOWANĄ SZALOTKĄ I OLIWĄ SZCZYPIORKOWĄ wg Krzysztofa Bielawskiego – szefa kuchni restauracji „Jatki 6” w Bydgoszczy.  5/5 SKŁADNIKI: Dorsz czarny filet od firmy Abramczyk 120 g Marchew 20 g Cebula czosnkowa 20 g Korzeń pietruszki 20 g Por 10 g Seler 10 g Dynia 10 g Mąka pszenna do […]

RYBA PO GRECKU Z PUMPERNIKLEM

RYBA PO GRECKU Z PUMPERNIKLEM wg Jakuba Nowaka – szefa kuchni restauracji „Karafka Winebar” w Bydgoszczy Ryba po grecku ma z Grecją mniej więcej tyle wspólnego, co fasolka po bretońsku z Francją lub sałatka szwedzka ze Skandynawią. Nie to jest jednak najważniejsze! Liczy się w końcu smak, a odpowiednio przygotowana ryba po grecku to prawdziwa […]

POLĘDWICA Z DORSZA Z KAPUSTĄ PAK CHOI I CUKROWYM GROSZKIEM

POLĘDWICA Z DORSZA Z KAPUSTĄ PAK CHOI I CUKROWYM GROSZKIEM  5/5 SKŁADNIKI: 300 g polędwicy z dorsza atlantyckiego Abramczyk sól pieprz czarny grubo mielony ½ cytryny oliwa z oliwek kilka gałązek świeżego koperku SKŁADNIKI NA KAPUSTĘ PAK CHOI Z CUKROWYM GROSZKIEM: 2 kapusty pak choi 100 gram groszku cukrowego 3 łyżki sosu sojowego 1 […]

RISOTTO Z KREWETKAMI I SZAFRANEM

RISOTTO Z KREWETKAMI I SZAFRANEM  5/5 SKŁADNIKI: 2 łyżki oleju 2 cebule 3 łyżki masła 350 g ryżu do risotto arborio 200 ml białego wytrawnego wina 800 ml bulionu warzywnego, gorącego 1 szczypta szafranu 400 g krewetek dużych białych Abramczyk (jedno opakowanie) 100 g tartego sera parmezan 200 g świeżego szpinaku sól pieprz SPOSÓB […]

TERRINA Z MIRUNY Z JAJKIEM I SZPINAKIEM

TERRINA Z MIRUNY Z JAJKIEM I SZPINAKIEM  5/5 SKŁADNIKI NA MASĘ RYBNĄ: ok. 400-450 g fileta z miruny nowozelandzkiej 250 g serka śmietankowego chrzanowego 2-3  łyżki soku z cytryny 4 czubate łyżeczki żelatyny sól pieprz pęczek świeżego koperku SKŁADNIKI NA MASĘ ZE SZPINAKIEM: 400 g świeżego szpinaku 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 3 suszone […]

GALARETA Z KREWETKAMI I GROSZKIEM

GALARETA Z KREWETKAMI I GROSZKIEM  5/5 SKŁADNIKI NA GALARETĘ: 225 g krewetek białych koktajlowych (1 opakowanie) ½ puszki zielonego groszku 3 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku i pietruszki SKŁADNIKI NA WARZYWNY BULION: 1 pęczek włoszczyzny 1 pęczek natki pietruszki 2-3 ziarna czarnego pieprzu 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki […]

PASTA JAJECZNA Z PIECZONYM ŁOSOSIEM

PASTA JAJECZNA Z PIECZONYM ŁOSOSIEM Pasty jajeczne są bardzo popularne wśród miłośników obfitych śniadań. Sięganie po nie to świetny sposób na dostarczenie niezbędnej porcji białka, witamin i wartościowych tłuszczy. Dużą zaletą past jajecznych jest to, że można je podawać z różnymi dodatkami i przyprawami. Firma Abramczyk przedstawia zatem przepis na wyjątkowy dodatek do chleba z […]

KARMAZYN Z AROMATYCZNYM SOSEM POROWYM

KARMAZYN Z AROMATYCZNYM SOSEM POROWYM Karmazyn to ryba, która w Polsce nadal pozostaje swego rodzaju nowinką. Tymczasem okazuje się, że sposobów na jej przyrządzenie jest znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać! Co powiecie na prawdziwie staropolską wersję fileta z karmazyna z patelni, czyli z dodatkiem aksamitnej śmietanki i świeżego pora? Zapraszamy do zapoznania się z […]

POLĘDWICA Z MINTAJA OTULONA SOSEM CURRY

POLĘDWICA Z MINTAJA OTULONA SOSEM CURRY Kuchnia indyjska obfituje w różne przyprawy korzenne i pikantne nuty smakowe. Świetnie komponują się one z delikatnym mięsem ryb, dlatego tego połączenia nie brakuje w codziennym menu wielu Hindusów. Firma Abramczyk proponuje natomiast ciekawy pomysł na orientalny obiad w stylu indyjskim – czyli polędwicę z mintaja w aksamitnym sosie […]

SAŁATKA Z SOCZYSTYMI POMIDORAMI I CHRUPIĄCYMI PALUSZKAMI RYBNYMI

SAŁATKA Z SOCZYSTYMI POMIDORAMI I CHRUPIĄCYMI PALUSZKAMI RYBNYMI  5/5 SKŁADNIKI: 1/2 opakowania Kapitańskich Paluszków Rybnych ABRAMCZYK  3 pomidory malinowe 150 g pomidorków koktajlowych garść listków bazylii garść listków mięty  2 łyżki octu balsamicznego 1/2 limonki  sól  pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pomidory malinowe kroimy na plasterki, a pomidorki koktajlowe na pół. Pomidory przekładamy do miski. […]