Składniki

  • miruna patagońska Abramczyk - 1 opakowanie (500 g)
  • passta pomidorowa - 750 ml
  • marchew - 2 szt
  • cebula - 1 szt
  • papryka żółta - 1 szt
  • oliwki czarne - 2 łyżki
  • kapary - 1 łyżka
  • olej - 2 łyżki+ do smażenia
  • jajko - 1 szt+ 1 szt do panierowania
  • bułka tarta - 3 łyżki + do panierowania
  • koperek - 2 łyżki, posiekany
  • szczypior - 2 łyżki, posiekany
  • ziele angielskie - 3 szt
  • liść laurowy - 2 szt
  • cukier - szczypta
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania

Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i potartą na dużych oczkach tarki marchewkę. Dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę, duś do miękkości.

Wlej sos pomidorowy, sos gotuj aż lekko zgęstnieje. Dodaj oliwki i kapary, przypraw do smaku.

Rybę zmiksuj z koperkiem i szczypiorem, wymieszaj z jajkiem i 3 łyżkami bułki tartej, przypraw do smaku. Z rybnej masy uformuj kotleciki, każdy obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smaż na małym ogniu, na oleju na złoto, z obu stron. Podawaj na sosie.